Välkommen till SVEA Lagerinredningar och vår sida med nya pallställssektioner! 

Här hittar ni dom vanligaste sektionerna och priser så ni enkelt kan räkna vad ett pallställ skulle komma att kosta.

Hittar ni inte just den pallställssektionen ni behöver? Kontakta någon av våra säljare så lämnar vi gärna en offert på det ni söker.

pallställ komponenterVad heter dom olika delarna på ett pallställ?

  • Horisontalstag, stag mellan stolpar som sitter i botten och toppen. Vissa fabrikat saknar detta stag helt.
  • Diagonalstag, stag mellan stolpar somgår diagonalt mellan stolparna, finns ofta i olika längder där dom kortare sitter längst nere för maximal styrka i gaveln.
  • Stolpe eller pelare, då pratar man om bara en stolpe på en gavel, det är vanligt att byta ut dom främre stolparna vi påkörningar med truck. Vanligtvis brukar stolparna vara mellan 80-120 mm breda. En del stolpar (beroende på fabrikat) kan även skarvas om man vill ha ett högre pallställ i framtiden. På stolpen så finns det utstansade hål där man ”hänger” balken i, dessa hålbilder styr möjligheten till vilket avstånd man kan ha mellan balkarna. Dom vanligaste måtten mellan hålen är 50, 67 och 100 mm.
  • Gavel eller stege, kallas det när man skruvat ihop stolpar och stag till en enhet. Det är denna man mäter när man pratar om höjden på pallstället. Många gånger är den yttersta gaveln något högre som ett extra skydd för att gods inte ska ramla ner. Djupet på en gavel är oftast runt 1100 mm, men det finns lite avvikelser.
  • Bärbalk, balkar eller ”bommar” är själva balken som pallarna ställs på. Man pratar ofta om 2K, 3K eller 4K balkar, K:et antyder på att pallen är Kortsideshanterad! Vanligaste längderna: 2K 1850-1900 mm som rymmer 2 st europapallar på bredd, 3K 2700-2750 mm rymmer 3 pallar och 4K 3600 mm som rymmer 4 st pallar
  • Det finns även pallställ för Långsideshantering av pallar, då är djupet på pallstället ca 700 mm istället för standard som är runt 1100 mm
  • Konnektor eller connector kallas den delen på balken som fästes i stolpen. Dessa kan se lite olika ut beroende på fabrikat. Det är även här man sätter i ett balklås för att säkra att man inte råkar lyfta av balken uppåt när man lyfter ur gods.
  •  Fotplåt, fot eller golvplatta är den del som sätts mellan stolpe och golv som sedan skruvas fast till golvet. Det finns olika typer av ”fötter” för olika typer av ställage. Antalet skruvar per fot är föreskrivet av dom olika tillverkarna och beror på flera faktorer. Vanligast är det med 2 st expanderbult per fot, men det kan även vara 1 st i vissa fall.